SHLs förbättringsförslag och AIKs halvtid

ags för mig att ge min syn på veckans tokheta snackis!

Det hela handlar om förändringar som SHL vill göra till nästa säsong, förändringsförslagen är:


  • Slopad kvalserie

  • Utöka ligan

  • Nya krav på klubbarna, både sportsligt och ekonomiskt

  • Nytt disciplinärt system

  • Lönetak och Lönegolv

  • Wild CardsSlopad kvalserie
Förslaget om slopad kvalserie går ut på att dom vill att den ska ersättas med en bäst-av-7-matchers-match mellan sista laget i SHL och första laget i Hockey Allsvenskan.
- Rent spontant kan jag tycka att det är lite tråkigt att kvalserien försvinner men jag tror inte att jag kommer sakna den nämnvärt. Så länge det finns en möjlighet att slå sig in i SHL så är jag nöjd, döden vore om dom låste ligan.
Jag välkomnar förslaget då det känns som det behövs en lite mer rejäl satsning av lagen i Hockey Allsvenskan då det bara är förstaplats som gäller för att ha chans att ta sig upp i finrummet.


Utöka ligan
Det talas om att ändra antalet lag i ligan, dom diskuterar allt mellan 10-15 lag i SHL nästa säsong.
- Fler lag i ligan? Varför inte?! :) Som hockeyälskare så tycker jag bara det skulle vara roligt! Tycker dock inte dom ska sänka antalet lag, minst så många som finn sidag tycker jag ska vara med nästa säsong!

Nya krav på klubbarna, både sportsligt och ekonomiskt
Kraven är ekonomisk stabilitet, storleken på arenan, klubbens varumärke och även storleken på orten som klubben kommer från. Det kommer också ställas skarpare ekonomiska krav än vad som görs i dag i samband med utfärdandet av elitlicensen. Klubbarna som spelar i SHL kommer att vara tvungna att driva aktiebolag.
- Tycker det är bra att dom har krav så det är seriösa lag i ligan! Dock är jag lite skeptisk till "storleken på orten", jag vet inte exakt vad dom syftar på för storlekskrav men jag menar att det finns små orter som kan få fram bra ishockeylag, se bara på Leksand t.ex.
De ekonomiska kraven har jag ingen åsikt om.


Nytt disciplinärt system
SHL ska skaffa ett så kallat "War Room", som har ansvar för disciplinfrågor
- Så fruktansvärt självklart. Parodi att det inte har funnits innan. Välkomnas med varm famn! Tycker det är väldigt viktigt att det finns något sådant här som verkligen kan sätta standarden och, som jag hoppas, kan straffa dom som inte följer spelets regler ordentligt.

Lönetak och Lönegolv
SHL vill införa max- och mininivåer för klubbarnas lönebudgetar, som liknar det system som finns med lönetak och lönegolv i NHL. Det innebär att lag som ska spela i SHL är tvungna betala en viss summa i löner. Samtidigt kommer man inte få spendera hur mycket som helst på spelarlöner.
- Ja varför inte? Har funkat bra i NHL i massor av år och kanske kan detta sprida ut dom bra spelarna för en ännu jämnare liga.


Wild Cards
SHL skriver själva att valet av lag som får så kallade "wild cards" till att spela i SHL inte enbart kommer att baseras på sportsliga grunder.
- Här har vi då den punkt som verkligen blivit en het snackis i hockey-Sverige.
Dom vill alltså ge gratisplatser till 2 lag från Hockey Allsvenskan inte baserat på sportsliga grunder utan baserat på bäst ekonomi samt bäst förutsättningar. Detta är ju så skrattretande. Alla har redan listat ut att detta är "nödlösningen" för att få tillbaka Djurgården och Malmö till SHL. Detta får ju inte bara hända! För att ett lag ska ta sig från en serie till den andra så MÅSTE det ske på sportsliga grunder, oavsett hur mycket deg dom har i klubbkassan. Jag hoppas verkligen att någon stoppar detta och jag blev väldigt glad häromdagen då jag på Aftonbladet läste att Sveriges samtliga supporterföreningar (både SHL och Hockey Allsvenskan) gått ihop och tillsammans skickat ett brev till SHL där man bestrider de nya förslagen. Där dom även kräver att deras respektive klubb gör allt för att stoppa det här förslaget. Jag gillar detta skarpt! Utan fansen dör sporten, det är härligt att se detta engagemang från supporterföreningarna!


Där har ni mina åsikter i skrivandes stund, jag väntar med spänning på fortsättningen av detta!


Sammanfattning av Gnagets säsong såhär långt
När jag ändå är inte och skriver om SHL måste jag skriva några rader om mitt älskade Gnaget.
Halva säsongen har passerat och AIK är förpassat till en blygsam elfteplats. Bara 1 poäng före jumbon Örebro. Det är inte på något sett kört för Gnaget dock, SHL är i väldigt jämn i år bortsett från suveräna Skellefteå som har ryckt i toppen. Det är t.ex. bara 2 poäng upp till "ingemansland" där för närvarande Hv71 ligger.
Jag har inte sett så många matcher med AIK denna säsong tyvärr men av de matcher jag sett och vad jag har läst så finns det positiva saker i AIKs spel. Man har b.la. ett bra boxplay men det gäller ju att leverera framåt också. AIK har landslagspelaren Mattias Janmark som är den spelaren som ska leda offensiven och han har gjort det väldigt bra, håller till på 14:e plats i poängligan och är den spelaren som vi gnagare sätter vårat hopp till. Utöver honom har även bröderna Ahlström haft ett bra år hittills och jag hoppas dom kan komma igång ännu bättre.
Jag har förhoppningar på att AIK tar sig i kragen efter jul här och ser till att fixa en slutspelsplats. För väl där, som alla vet, kan vi slå allt och alla!


Det var allt för denna gång och nu lär jag väl inte skriva någon mer krönika innan JVM är avslutat så jag vill passa på att önska er alla:

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

Gilla & DelaKommentarer

Det finns inga kommentarer


Kommentera

Din kommentar kommer att granskas och godkännas av mig innan den publiceras