När röken lagt sig efter Karlins era

ör andra gången på nästan ett decennium så står inte Mattias Karlin i båset för Västerviks IK.
Förra gången han lämnade brakade VIK till sin sämsta HA-säsong då man fick spela negativt kval men då kom Karlin tillbaka och räddade kvar VIK i HA. Denna gång är jag tämligen säker på att Karlin har lämnat för gott. Inte för jag tvivlar på hans kärlek till Västerviks IK men nu har han hittat hem, hem till klubben där allt började, till klubben han själv spelat för och jag har en känsla av att han kommer bli kvar där en längre tid.

Hur kommer då VIK klara sig utan Karlin? Först och främst vill jag trycka på att det inte Karlin som på egen hand burit VIK framåt utan det finns många runtomkring som på olika sätt lyft föreningen framåt. Inte minst sportchefen Emil Georgsson som år efter år ställer ett slagkraftigt lag på isen trots ekonomiska begränsningar. Sen tillhör jag ju dom som anser att VIK inte hade varit där VIK är idag utan Mattias Karlin och för det kommer han alltid vara älskad i VIK, för all framtid. Oavsett vad som sker i framtiden. Det finns liksom inte tillräckligt med ord för att tacka honom på något sätt och han kommer vara saknad men då ska man inte glömma hur lyckligt lottade vi har varit, som fått haft en så pass skicklig och lojal tränare under så många år. Tränare kommer och går allt som oftast och att vi fick ha Karlin så länge som vi fick är oerhört lyckosamt men han kan ju inte träna VIK för evigt, någon gång skulle ju våra vägar gå isär och den tiden är här nu.
Jag är inte bitter för att han lämnade, jag är bara så tacksam för tiden vi fick med honom och jag unnar honom verkligen att få träna laget i hans hjärta.
Nu står Martin Gudmundsson där i båset och han är väldigt medveten om vem som stod där innan och vad han betydde för klubben och laget, jag tror nog att han trots allt känner lite press.
Sen måste jag säga att jag tycker han har en vettig inställning till utmaningen, när man lyssnar på honom så inger han ett lugn, han försöker inte vara Karlin utan han är här för att sätta sin egen prägel på laget samtidigt som han är noga med att han vill bygga vidare på det som VIK varit under Karlins ledning i så många år. Ett hårt jobbade lag som är tuffa att möta och som prioriterar defensiven.
Jag har ändå en ganska god känsla i kroppen och den förstärktes bara när Niklas Czarnecki valde att komma hem till moderklubben. Ruskigt mycket rutin har nu Gudmundsson vid sin sida och jag hoppas att detta kan bli ett lyckosamt sammaarbete.
Hur jag tror det går för VIK utan Karlin? Klart som tusan det kommer gå bra. Kommer alltid tro på mitt älskade Västervik!

Hela 17 nya spelare i VIK till denna säsong, i vanlig ordning.
De som är kvar är Öhman, Westfält, Wahlgren, Hagelin, Gustafsson och Barklund.
Vi börjar bli vana vid att det är såhär år efter år och det faller stort ansvar på dom som är kvar att se till att på klassiskt VIK-maner svetsa samman denna trupp och ska jag vara ärlig så är jag inte speciellt orolig för att dom inte ska klara av det.

Tänkte jag skulle gå igenom laget del för del och ge plus (1-5) som står för hur höga förväntningar jag har på de respektive spelarna.

Målvakter
Henrik Lundberg (NY)
Edvin Olofsson (NY)
På förhand våran helt klart svagaste punkt, så pass svagt att man är lite beredd på att det kommer ske en värvning av en ny målvakt under säsongen.
Lundberg var i VIK en sväng förra säsongen, har en hög högstanivå och gedigen HA-rutin (159 matcher) och var på förhand mitt självklara val till förstaspaden, efter försäsongen ändrades det.
Jag tycker unge Olofsson, som spelade upp Väsby till HA för 2 säsongen sedan och som ”floppade” i AIK förra säsongen, har varit den klart vassaste av de 2 under försäsongen och jag hoppas att Gudmundsson vågar spela den målvakt som är hetast i premiären på fredag och inte bara väljer Lundberg just för att han är det ”självklara” valet sett till gamla meriter.


Erik Gustafsson
Alfred Barklund
Alexander Younan (NY)
Max Krogdahl (NY)
Johannes Johannesen (NY)
Martin Fransson (NY)
Hugo Gabrielson (NY)

Backuppsättningen är stabil trots att den inte är komplett, spetsbacken saknas. VIK hade ju värvat en spetsback som rätt som det var valde att sluta spela hockey vilket i sig är så märkligt.
Det är en ganska defensiv backuppsättning med stora Fransson som gör sin första HA-säsong, tuffe norrmannen Krogdahl som visat flera gången under försäsongen att han gärna sätter kroppen till. Krogdahl som även spelat i Norska landslaget kan bli nyttig med sin internationella erfarenhet.
Younan är en bra värvning men gott om rutin och som har sina styrkor i defensiven.
Defensivgeneralen Gustafsson måste vara lika bra som förra året, vilket var hans i särklass bästa säsong, om inte rent av lite bättre. Kaptenen måste visa vägen, sätta ribban för hur hårt man måste jobba i egen zon, i varje match och i varje byte.
Barklund får gärna ta nästa steg i sin utveckling, har fått en HA-säsong under bältet nu och har under försäsongen visat att han vill ha mer puck och gärna ta pucken framåt och följa med i anfallen.
Juniorlandslagsmannen Gabrielson påminner en del om Barklund bortsett HA-rutinen, vill gärna driva upp puck men tyckte det var ganska tydligt att han tar ofta lite väl stora risker vilket kan straffa sig hårt på denna nivån. Vilket i sig är typiskt för en junior och ett spel jag älskar att se, när det funkar. Annars ser det bara väldigt kaxigt och slarvigt ut.
Den andre norske landslagsbacken Johannesen däremot ser väldigt intressant ut, såg en del på Norges OS-kval där Johannesen visade upp en väldig offensiv och ett väldigt bra första-pass. Dessa saker såg jag inte så mycket av under försäsongen nu så här vet jag att det finns mer att hämta och jag ser fram emot att han tar för sig mer framöver.
VIK har flaggat för att man letar efter en spetsback så det gäller ju för de 7 som är här nu att visa framfötterna om man inte vill bli den som blir petad när spetsbacken väl anländer.

Forwards
Victor Öhman
Joakim Hagelin
Marcus Westfält
Tim Wahlgren
Jens Holmström (NYGAMMAL)
Lucas Feuk (NY)
William Wiå (NY)
Tobias Åhström (NY)
Mattias Wigley (NY)
Alexander Hilmerson (NY)
Skyler McKenzie (NY)
Josh Wilkins (NY)
Brett Supinski (NY)
Myles Powell (NY)

VIK tappade hela sin fruktade fjärdefemma med Jakob Bjerselius, Gilbert Gabor och Oscar Pettersson. Anledningen till att jag väljer att ta upp detta först är för att jag tycker det är femmor som denna som betyder mest av allt. Det är här som hjärtat och själen sitter i ett lag. Det är inte femman som gör mest poäng, men dom sliter hårdast, täcker skott, är jobbiga att möta, det är som ska gå in och försvara en ledning i slutet på en match. Deras slit smittar av sig på en hel trupp. Så oerhört viktiga spelare. Vilka ska då ersätta dessa? Som jag ser det sett ut på försäsongen är det spelare som Wigley, Wiå och Feuk. Men jag vill ju även lyfta fram Holmström här nu, den kanske bästa värvningen av alla som Georgsson gjorde denna säsong. Holmström kommer ge alla dessa signaler jag skrev om tidigare oavsett i vilken femma han spelar, det är sån spelare han är och det är ruskigt kul att ha honom tillbaka i VIK-dressen igen.
Jag tycker att Wiå och framförallt Wigley sett väldigt bra ut i dessa roller under försäsongen men jag vet inte vem som mer kommer ta plats här. Feuk är ju i grunden en offensiv spelare som man kanske har bättre nytta av i en annan femma.
Ska bli spännande att se vem som kommer komplettera Wigley och Wiå i slutet på säsongen.
Framåt så tappade man ju Jönssarna, Tvillingarna Jones, som är ett tungt tapp då de verkligen hade förstått hur man ska bete sig när man spelare i VIK.
2 nya kanadicker och 2 nya amerikaner är på plats och det är 2 jag vill lyfta upp lite extra.
Först och främst Myles Powell som gjorde 10 poäng på 7 matcher nu på försäsongen och det är ju hans sudden-avgörande mot HV71 som man har närmast på näthinnan. Powell är en riktigt härlig spelare att titta på, kan lägga de mest oväntade passningarna och är påhittig i sitt spel, en riktigt bra lekkamrat till Öhman för vi hoppas. Räknar med att de ska hitta lite kemi. Något som Powell verkligen visat prov på är att han är en ruskigt bra tekare och det är ju guld att ha i ett lag, räkna med att han kommer ta alla viktiga tekningar under säsongen.
Den andra jag vill lyfta fram är Brett Supinski, som dessvärre missade lite matcher på grund av skada nu under försäsongen men som precis som Powell är en spelare som kan göra det oväntade.
Båda dessa herrar blir extra viktiga då de är de enda högerskjutande forwardarna i laget.
McKenzie har visat upp bra fart men vill se mer och Wilkins har man stora förväntningar på men ännu har han inte visat något alls.
Ungtupparna Feuk och Åhström kommer att få kämpa för speltid men jag tycker att Åhström har sett lite spännande ut.
Vad gäller de spelarna som är kvar från förra säsongen så känns det som att Hagelin, Öhman och Wahlgren vet man vad man får och det är 3 bra spelare, jag hoppas att de 2 förstnämnda kan hålla sig skadefria bara. Wahlgren tycker jag är bra men jag har haft svårt att hitta en plats för honom i laget som det ser ut just nu men han får gärna motbevisa mig.
Nu trodde ni att jag hade glömt Westfält va? Knappast. Den jag har högst förväntningar på, tillsammans med Öhman, då han bara blir bättre och bättre för varje år. En spelare som sliter väldigt hårt och han fick även göra några mål under försäsongen. Ska bli så kul att se om han kan bli ännu bättre i år, jag hoppas det.
Det stora frågetecknet är ju den skadeförföljda Hilmerson, missade förrförra säsongen helt på grund av skada, spelade bara 31 matcher förra säsongen och har varit skadad större delen av försäsongen.
Kommer vi få se honom spela alls? Känner mig väldigt skeptisk här, vore ju suveränt att få in honom i laget då han är en av de spelarna i laget som har mest HA-rutin men är rädd att han kommer vara en sån som är skadad hela tiden och då får svårt att ta en plats. Vi får hoppas att jag har fel.

Tabellen
Tippar hur tabellen ser ut efter grundserien.

1. Björklöven
2. Västerås
3. HV71
4. BIK Karlskoga
5. Mora
6. Södertälje
7. Västervik
8. MODO
9. AIK
10. Kristianstad
11. Tingsryd
12. Vita Hästen
13. Almtuna
14. Troja/Ljungby

Vem som går upp: Björklöven
Vem åker ur: Almtuna

Jag vet att alla tror att HV71 ska dominera serien och enkelt ta sig upp igen.
Jag tror inte redigt det blir så enkelt, jag är rädd för att eftersom alla snackar om hur lätt dom ska ta detta så tror jag det finns risk för att spelarna känner lite likadant, HockeyAllsvenskan är ingen enkel serie. Det är sällan så att du bara kan åka till en bortamatch och ställa ut skridskorna och sen åka hem med 3 poäng. HockeyAllsvenskan är alltid jämn, i år är den kanske jämnare än någonsin där jag ändå tycker att top5 i min tabell här ovan sticker ut lite på förhand. Jag tror det gynnar lag som Björklöven och Västerås att all, precis ALL, press ligger på HV71. Glöm heller inte att det endast är Leksand som åkt ur SHL och tagit sig upp direkt året efter. Det är ingen lätt uppgift.
Tidigare år har Björklöven haft största pressen, eller åtminstone delat den största pressen, men det gör man inte i år. Jag tror Björklöven kan må väldigt bra av detta. Inte längre kommer varenda poängtapp sågas och granskas med lupp. Nu kan man glida lite i den gigantiska skugga som HV71 ändå har över HockeyAllsvenskan. Björklöven har nästan klarat av pressen varje år, tagit sig till final men av olika anledningar inte tagit steget upp, jag har en känsla av att det är deras tur nu.
Västerås har å andra sidan laddat på hårdare än någonsin förr, man besitter ligans bästa målvaktspar och har gjort flera bra värvningar.
Karlskoga är alltid att räkna med i toppen och Mora , som behållit större delen av sitt lag, är alltid starka och det ska bli spännande att se om Johan Hedberg kan få sina mannar att utmana ännu mer i år.
Södertälje, VIK, Modo och AIK är lag som det kan gå lite hur som helst för denna säsong, det är svårt att ranka dom men jag tror ingen av dom kommer vara inblandad i bottenstriden.
Kristianstad tycker jag ser lite intressant ut, inte minst ska det bli kul att se Kristoff Kontos i HA. Jag tror nog dom kan hålla sig i ingenmansland.
Nere i botten har vi 4 lag som jag skulle bli mycket förvånad över om de skulle blanda sig i slutspelsstriden. Hur det kommer sluta är det svårt att sia om men tycker nog Almtuna ser ovanligt svaga ut och gissar att dom åker ut sen vill jag tillägga har jag tippat lite efter hjärtat då jag gärna har kvar ”derbyna” mot Troja/Ljungby då de ligger mig varmt om hjärtat.

För skojs skull ville jag jämföra och se hur annorlunda tabellen skulle se ut om jag betygsatte alla lagdelar (1-5 på Målvakter/Backar/Forwards) och rankade efter totalpoäng:

1. HV71 14p (4/5/5)
2-3. Västerås 13p (5/4/4)
2-3. Björklöven 13p (4/4/5)
4. Mora 12p (4/4/4)
5-6. BIK Karlskoga 10p (3/3/4)
5-6. AIK 10p (2/4/4)
7. Södertälje 9p (2/3/4)
8-9. Västervik 8p (2/3/3)
8-9. MODO 8p (3/3/2)
10. Kristianstad 7p (3/2/2)
11-12. Vita Hästen 6p (3/1/2)
11-12. Tingsryd 6p (1/2/3)
13. Troja/Ljungby 5p (3/1/1)
14. Almtuna 4p (1/1/2)

Denna tabell är ju enbart baserad på hur laget ser ut på pappret utan att ta hänsyn till press, form, historik och övriga faktorer. Tabellen är snarlik, men med små skillnader där jag vill peka lite på att det finns annat bakom ett tips än bara vilka namn som står i laguppställningen.

På fredag startar äntligen säsongen, vad jag längtar. Bara en hemmamatch sen släpper restriktionerna, kommer det vara fullt i hallen när vi möter ärkerivalen Troja den 6/10?
Jag hoppas det.
Vi ses i hallen!

Gilla & DelaKommentarer

Det finns inga kommentarer


Kommentera

Din kommentar kommer att granskas och godkännas av mig innan den publiceras