Amatörscoutrapport inför JVM

u är det snart dags för årets höjdpunkt igen. Nörd som man är så kunde jag inte hjälpa att djupdyka ner i JVM-lagen och plocka ur gobitarna och göra en liten amatörmässig scoutrapport.
Jag har valt att bortse att ens diskutera spelare som missar JVM pga. COVID och jag har även valt att bortse från att turneringen kommer sakna stjärnspelarna Alexis Lafreniére och Jack Hughes och bara fokuserat på de utvalda spelarna som är på plats.

Om ni är sugna på att kolla in alla laguppställningar så surfa in på bästa sidan här:
JVM @ EliteProscept

Grupp A
Kanada
Finland
Tyskland
Slovakien
Schweiz

Grupp B
Sverige
Österrike (Nykomling)
Tjeckien
USA
Ryssland

Sverige
Sverige har en stabil målvaktssida och starka 2 första backparen och en förmodat bra förstafemma. Därefter känns det lite tunt på forwardssidan.
Bästa spelaren: #10 Alexander Holtz. Draftad #7 totalt 2020 av New Jersey Devils. 13p på 19 matcher denna säsong för Djurgården i SHL. Gör sitt andra JVM. 5p på 7 matcher förra.
Draftade spelare/Förstarundanvalda: 18/6
Håll koll på:
#18 Lucas Raymond. Draftad #4 totalt 2020 av Detorit Red Wings. 12p på 22 matcher för Frölunda i SHL denna säsong. Gör sitt andra JVM 4p på 7 matcher förra.

#30 Hugo Alnefelt. Målvakten gör sitt andra JVM. Var redigt bra förra med 92,4%.
Denna säsong 90,1% på 11 matcher för ett svagt HV71 i SHL. Kan han rent av utmana Askarov om priset till turneringens målvakt?

#5 Philip Broberg. Kapten som gör sitt tredje JVM. En stor, stabil och skridskostark back. Draftad #8 totalt 2019. 8p på 23 matcher för Skellefteå AIK i SHL denna säsong.

Kanada
Enda fördelen för andra lag är att knappt ingen i Kanada har spelat något denna säsong annars kryllar ju Kanada av talang som saknar motstycke i vanlig ordning. Många stora och starka spelare och många matchvinnare, även ett gäng som var med och vann turneringen förra säsongen.
Målvaktssidan är ett frågetecken, dom har ingen som stått förut och inget av valen låter som en självklar förstakeeper. Tror Taylor Gauthier får stå dock.
Bästa spelaren: #22 Dylan Cozens. Draftad #7 totalt 2019 av Buffalo Sabres. Förra säsongen gjorde han 85p på 51 matcher för Lethbridge Hurricanes i WHL. Förra JVM 9p på 7 matcher.
Draftade spelare/Förstarundanvalda: 24/20
Håll koll på:
#19 Quinton Byfield. Draftad #2 totalt 2020 av LA Kings. Brutalt stor 194cm 100kg. 82p på 45 matcher för Sudbury Wolves i OHL förra säsongen. Förra JVM dock bara 1p. Det blir många fler i år.

#4 Bowen Byram. Draftad #4 totalt 2019 av Colorado. Stor back. 52p på 50 matcher för Vancouver Giants i WHL förra säsongen och är klar för Colorado Avalanche i NHL denna säsong.

#7 Kirby Dach. Spelar redan i NHL 23p på 64 matcher för Chicago Blackhawks förra säsongen. Stor rightare.

#17 Connor McMichael. En av lagets bästa spelare för JVM och fick stiga fram när stjärnan Lafreniére blev skadad. 7p på 7 matcher förra året. 102p på 52 matcher för London Knights i OHL förra säsongen.

Finland
Likt Sverige håller nästan alla spelare till i den inhemska högsta ligan.
Bakom toppspelarna Lundell och Heinola känns det väldigt tunnt, tror inte Finland kommer ha något att göra i medaljstriden.
Bästa spelaren: #15 Anton Lundell (Draftad 2020 Runda 1 #12 av Florida Panthers)
Spelare i HIFK i Liiga. 20p på 17 matcher. (4a i hela ligan)
Vet hur det är att vinna, var med när Finland vann guld 2019.
Draftade spelare/Förstarundanvalda: 17/2
Håll koll på:
#33 Brad Lambert
Halvkanadick. Precis fyllda 17 år, väldigt ung för JVM men spelar redan i finska höstaligan med JYP där det blivit 7p på 18 matcher. Sjukt att en sån ung kille kan spela på den nivån redan. Troligtvis den mest intressanta spelaren i hela turneringen för mig! Har liksom 2 år tills han draftas!

#4 Ville Heinola. Poängstark back som gör sitt tredje JVM. 14p 19 matcher för Lukko i Liiga. Blir en ledande spelare i Finland.

#13 Roby Järventie. Stor spelare. 14p 19 matcher för Ilves i Liiga.

Tyskland
2 ruskigt intressanta spelare som jag hade ögonen på redan förra JVM men dessvärre räcker det inte med bara 2 bra spelare, kommer dock räcka för att undvika spel om nedflyttning.
Bästa spelaren: #8 Tim Stützle (om han är frisk från skadan) Draftad 2020 Runda 1 #3 av Ottawa Senators.
Opererade armen den 15 oktober och beräknades vara tillbaka runt 10 december.
Inte spelat något i år men var så galet bra i JVM förra året, hade koll på han då och jag hoppas han har lite att leverera denna gång också. Tyskland behöver honom.
Draftade spelare/Förstarundanvalda: 2/1
Håll koll på:
#24 John-Jason (J.J) Peterka. Var också med förra JVM och var redigt bra. Gjort 16p på 12 matcher för Salzburgh i ICEHL.

#29 Florian Bugl. Ser ut att vara given förstamålvakt och det är alltid viktigt för de ”sämre” lagen att ha en bra målvakt. Bugl är förstakeeeper i RB Hockey juniors som leder AlpsHL-ligan. På 13 matcher har han 2,07 insläppta och 92,6%.

#28 Manuel Alberg. Spelar ihop med Bugl i RB Hockey juniors. Rightare. Har 8p på 10 matcher.

Slovakien
Svårt att få grepp om detta lag, flera spelare som spelar i svenska ligor. Dessa kommer få svårt att klara sig kvar i högsta divisionen. Står mellan dessa och Schweiz om vem som kommer möta Österrike i spel om nedflyttning.
Bästa spelaren: #20 Samuel Knazko. (Draftad 202 runda 3 #78 av Columbus Blue jackets)
Ganska stor back och har ofta bra +/-. Håller till i finländska juniorligan. 13p på 22 matcher för TPS
Draftade spelare/Förstarundanvalda: 2/0
Håll koll på:
#8 Martin Chromiak. Den enda andra draftade spelaren. Rightare. Förra säsongen gjorde han 33p på 28 matcher för Kingston Fronteneacs i OHL. Denna säsong har han bara spelat 8 matcher och gjort 5p för HK Dukla Trencin i Slovakiska högsta ligan.

#19 Simon Jellus. Stor spelare. Hockeyfostrad i Luleås ungdomsverksamhet. Spenderat denna säsong i Karlskronas J20 där det blivit 11p på 18 matcher och även spelat 2 matcher med A-laget i HockeyEttan.

#25 Michal Mrazik. Ytterligare en redigt stor spelare. Hockeyfostrad i Sverige också med spel i både Rögle och nu senast Linköping. I Linköpings j20 har det denna säsong blivit 9p på 13 matcher.

Schweiz
Ser dessvärre lite tunnt ut med återväxten i Schweiz.
Ingen draftad spelare alls i truppen och dom ledande som spelat några år är borta. Brukar få fram bra målvakter också men jag har svårt att se att någon av dessa ska imponera, men jag välkomnar det!
Kommer slåss med Slovakien om att undvika att spela om nedflyttning.
Bästa spelaren: #8 Simon Knak. Var med förra JVM. Spelar i WHL-laget Portland Winterhawks och gjorde förra säsongen 34p på 49 matcher. I år har han spelar i Schweiziska högsta ligan med Davos där det blivit 4p på 11 matcher. Aktuell för nästa års draft.
Draftade spelare/Förstarundanvalda: 0/0
Håll koll på:
#14 Lorenzo Canonica. Har i år 19p på 20 matcher i schweiziska juniorligan. Ska över och spela i QMJHL med Shawinigan Caratactes. Förväntas gå i slutet av andrarundan nästa draft.

#6 Brian Zanetti. Också en spelare aktuell för nästa draft. 11p på 18 matcher för Luganos J20.
Klar för att gå över och spela med Peterborough Petes i OHL.

#2 Bastian Guggenheim. Var med i JVM- förra året. Ganska stor back, ska väl vara stommen i backlinjen. 6p på 15 matcher i J20, SL och NL. Varit runt lite i inhemska ligorna.

Österrike (Nykomling)
Första gången dom är i högsta ligan sen de åkte ur säsongen 09/10.
Hamnade dessvärre i "dödens grupp" där allt annat än en sistaplats är en rejäl skräll för detta gäng. Kommer spela om nedflyttning.
Bästa spelaren: #23 Marco Rossi (Draftad 2020 Runda 1 #9 av Minnesota Wilds)
Den klart starkast lysande stjärnan i detta lag. Har de 2 senaste säsongerna spelat i Ottawa 67’s i OHL och har 207p på 126 matcher.
Senaste säsongen vann han poängligan i OHL med 120 p 56 matcher.
Draftade spelare/Förstarundanvalda: 1/1
Håll koll på:
#5 Jacob Pfeffer. Halvsvensk som förra säsongen höll till i Örebro j20. Spelar nu i ICEHL (Österrikes högsta liga ihop med b.la. Johan Porsberger)

#22 Senna Peeters. 3a interna poängligan när Österrike tog sig upp till första divisionen. Stor Rightare. Spelat denna vinter i Rögles J20. Håller annars till i Halifax Mooseheads i QMJHL.

#9 Mathias Böhm gjorde 23p på 13 matcher för sitt juniorlag Junior-Capitals.

Tjeckien
Brutalt stora backar: snitt (9 backar) 187 cm (4st över 190, max 194cm) 86kg (4st över 90, max 95kg)
Många spännande spelare, märks att det är en ny våg unga tjecker som är på väg nu.
Frågan är om dom är tillräckligt bra för att rå på dom stora lagen.
Bästa spelaren: #11 Michal Teplý. Bästa poänggöraren för Tjeckien förra JVM. Draftad 2019 runda 4 #105 av Chicago Blackhawks. Förra säsongen i WHL för Winnipeg Ice 63p på 53 matcher. Denna säsong har han spelat fåtal matcher i inhemska ligorna. Stor rightare.
Draftade spelare/Förstarundanvalda: 9/0
Håll koll på:
#19 Jan Mysak. EN mycket lovande spelare som såg intressant ut redan förra JVM. Draftad andrarundan #48 av Montreal Canadiens. 25p på 22 matcher för Hamilton Bulldogs i OHL förra säsongen. Spelat 11 matcher i högsta ligan i Tjeckien i år och 1p.

#23 Simon Kubicek. En av de stora backarna. Var med förra JVM. Håller till i WHL i Seattle Thunderbirds. 27p på 52 matcher.

#21 Jaromir Pytlik. Stor Center. 50p på 56 matcher för Soo Greyhounds i OHL förra säsongen.

#5 Stanislav Svozil. Förväntas gå första runda nästa draft.

USA
Starka som vanligt, har flera ledande spelare som var med förra JVM. Kommer i allra högsta grad vara med och slåss om medaljerna.
Bästa spelaren: #13 Cole Caufield. Draftad 2019 runda 1 #15 av Montreal Canadiens.
12p på 10 matcher för Univ. Of Wisconsin i NCAA.
Draftade spelare/Förstarundanvalda: 23/9
Håll koll på:
#9 Trevor Zegras. En av mina absoluta favoriter från förra årets turnering. Assistkungen med 9 ass på 5 matcher. 36p på 33 matcher för Boston Univ. Förra säsongen och är nu klar för San Diego Gulls i AHL. Draftas #9 totalt av Anahem Ducks 2019.

#30 Spencer Knight. Tredje JVM (bara stått i ett innan dock) Draftad #13 totalt av Florida Panters 2019 (redigt bra för en målvakt) 95,5% på 4 matcher med Boston College denna säsong (93,1% på 33 matcher förra året)

#8 Jake Sandersson. Draftad #5 totalt 2020 av Ottawa Senators. 3p på 3 matcher för Univ. Of North Dakota för denna spelskicklige back.

Ryssland
Räcker en redigt bra målvakt för att gå till final? Dom kommer helt klart vara med och slåss men tror dom är beroende av att Podkolzin leder laget. Räknar dock inte bort Ryssland!
Bästa spelaren: #1 Yaroslav Askarov. Ska vara turneringens bästa målvakt. Draftad 2020 #11 totalt av Nashville Predators. Gör sitt andra JVM. Imponerade inte lika mkt på mig som jag trodde förra året så kanske är det hans år i år?
Spelar i KHL med SKA St. Petersburg 7 matcher 0,96 insläppta och 96,2%.
Draftade spelare/Förstarundanvalda: 18/5
Håll koll på:
#19 Vasili Podkolzin. Gör sitt tredje JVM. 9 p på 14 matcher tidigare i JVM. Spelar i KHL med SKA St. Petersburg 6p på 24 matcher. Draftad som #10 totalt 2019 av Vancouver Canucks.

#21 Yegor Chinakhov. 15p på 27 matcher i KHL för Avangard Omsk.

#3 Artemi Knyazev. Backen som gjorde 43p på 51 matcher för Chicoutimi Saguenéens i QMJHL förra säsongen.

#5 Daniil Chayka. Förväntas gå första runda nästa draft.

Hur slutar JVM?
Jag tror alltid på svensk medalj. Kanada ser som alltid giftiga ut, speciellt på hemmaplan och kanske får dom lite fördel för att det bara kommer vara kanadensiska domare (jag hoppas och tror inte det blir så men värt att nämna)
Tjeckien ser ut att ha något bra på gång, vet inte hur långt det räcker detta år men.
USA ser ruskigt bra ut också, precis som Ryssland och har Askarov en monsterturnering så blir dom svåra att stoppa. Finland ser lite svagare ut på förhand skulle jag säga.

Guld: Kanada
Silver: USA
Brons: Sverige
4: Ryssland

Tack för att ni tog er tid!

Gilla & DelaKommentarer

Det finns inga kommentarer


Kommentera

Din kommentar kommer att granskas och godkännas av mig innan den publiceras