Västerviks IK, inför säsongen 2019/2020

u är VIKs trupp till kommande säsong äntligen spikad. Dags för lite Silly season-tankar!

VIKs trupp består nu av 2 målvakter, 8 backar och 14 forwards.
Återigen blev det en ganska stor omsättning på spelare, om inte mitt minne sviker mig så hade VIK 17 nya spelare förra året och till denna säsong är det 13 nya.
Ser man till det storleks- och åldersmässiga så har vi ett liknande snitt som vi hade föregående säsong. Återigen är det en mångkulturell trupp med spelare från 5 olika länder där Ungern är det största utropstecknet, ska bli spännande att se Vay i målet i år.
Jag tycker laget ser väldigt spännande ut men som långvarig VIK-supporter är det en utveckling de senaste åren som skrämmer mig väldigt mycket. Jag har ofta argumenterat för hur viktig det är en med en långvarig stomme i ett lag. Alltså att man har flera spelare som har spelat många matcher för laget och den siffran har rasat ganska mycket sen några säsonger tillbaka. Totalt har årets trupp tidigare spelat 726 VIK-matcher (lägg där till ca 1100 som tillkommer under denna säsong, då har vi 1826), förra säsongen var siffran 1790 och säsongen innan det 2907. Så visst att trenden kanske vänder lite i och med att vi fick behålla lite fler spelare denna säsong men det är fortfarande väldigt långt kvar till dom där 2907. Stommen är, enligt mig, inte bara viktig för lagsammanhållningen inom truppen och lagets framgångar utan även viktig för att locka publiken till Plivit Arena. Det är mycket roligare att gå på hockey om du känner igen namnen på spelarna eller om du rent av har en favoritspelare som du följer extra och som du har gillat under flera säsonger.
Jag önskar jag satt på facit till hur VIK ska lyckas skapa en stomme likt den vi hade för 2 säsonger sedan men jag gör inte det. Jag håller alla tummar jag har för att VIK sitter på någon idé för att få spelarna att stanna i framtiden även om jag vet att det är svårt för i dagens hockey är det pengar som styr och man ser allt tydligare att det är det spelarna går efter. Jag blir lika glad varje gång när jag ser någon med ett riktigt hjärta till en klubb och nu närmast så tänker jag på ryktet om att Jonathan Dahlén ska komma hem från NHL för att spela med Timrå i HockeyAllsvenskan, av den enkla anledningen att han inte vill spela i något annat svenskt lag. Detta är lika underbart att se som det är sällsynt att det sker. Jag slår vad om att han hade tagit plats i vilket SHL-lag som helst men väljer ändå Timrå. Det är så vackert att jag nästan fäller en tår.

Vill även ta detta tillfället i akt och reflektera över spelarförlusterna vi drabbats av inför denna säsong. Då tänker jag främst på Pierre ”PG” Gustavsson och Emil Wahlberg (en stor del av våran forna stomme) men även till viss del Emil Kruse och Alexander Lindqvist Hansen. De 2 sistnämnda var stora publikfavoriter som var extremt bra och viktiga för laget. Jag tackar dem ödmjukt för deras insatseri VIK-tröjan men eftersom de de bara gjorde varsin säsong i VIK så jag vill fokusera mera på PG och Wahlberg.
Tillsammans har de gjort 412 matcher i Västerviks IK och är 2 spelare som supportrarna aldrig kommer glömma. Wahlberg gjorde 3 suveräna säsonger här men överglänses av PG som gjorde hela 6 säsonger(!) och är därför enormt älskad av supportrarna. Det gör lite ont i hjärtat att se dessa 2 spelare dra på sig andra matchtröjor nästa år men man måste ändå vara stor nog att önska dem lycka till och tacka dem för allt dem har gjort för klubben och oss supportrar. Ska bli kul att se hur Wahlberg står sig i SHL. Jag räknar även iskallt med att publiken och klacken kommer få PG att känna sig som att han spelar på hemmaplan när Vimmerby kommer hit för träningsmatch nu i höst, så mycket betyder han för supportrarna här. Tusen tack till er båda! #förevigtrödaochblåa

Nu är det dags att vi spanar in årets trupp! (Plustecknen jag sätter på spelarna är mina förväntningar på spelaren på en skala mellan 1-5)

Målvakter
På målvaktssidan i år är det idel nya ansikten. Vårat målvaktspar består av; monstret, tillika landslagsmålvakten från Ungern Ádám Vay (196 cm och 103 kg) och forne svenska JVM-målvakten Samuel Ward. Det är 2 relativt unga målvakter, 25 respektive 24 år och här jag inte en aning om vem som kommer knipa förstaspaden kommande säsong. Det är enligt mig en helt öppen historia. Trots detta så måste jag ju gissa och jag kommer nog göra min gissning enbart baserat på storlek, jag gillar stora målvakter och skillnaden mellan Vay och Ward är hela 13 cm och 25 kg så jag tror att vi kommer se mest speltid på Vay i vinter men räknar med att de kommer dela rätt lika på uppgiften under första delen av säsongen. Den stora frågan är ju, Kan någon av dem fylla Kruses skridskor? Time will tell.

Ádám Vay (NY)

En ungersk målvakt? Jag kan förstå att det väcker en viss skepsis men jag har en bra känsla här. En enorm målvakt som har spelat i både A- och B-VM för sitt Ungern. Han har även testat lyckan i Nordamerika under flera år. Kan detta vara ett ess i VIKs rockärm i vinter? Jag är väldigt nyfiken på att se vad han kan.
PS. Fick precis höra ett rykte om att han är väldigt skötsam och proffsig, mina förväntningar stiger.

Samuel Ward (NY)

Forne svenska JVM-målvakten som spenderat senaste åren i Norska ligan. Ganska spännande nyförvärv faktiskt. Varit helt okey i Norge där han spelat slutspel varje år, och blivit bättre i slutspelet än under grundserien. Det är alltid en lovande egenskap att bli bättre ju längre säsongen lider och att vara som bäst när det vankas slutspel.

Backar
Till skillnad från målvaktssidan så är det nästan bara gamla ansikten här. 5 av de 8 i årets trupp spelade här förra säsongen. Niklas Folin, Erik Gustafsson, Kim Johansson, Henrik Malmström samt Erik Ullman spelade i VIK-dressen förra säsongen och det tycker jag känns ganska tryggt, många av dem växte ganska mycket under förra året och någon eller några måste växa ännu mer denna säsong för att fylla den gigantiska luckan som Wahlberg lämnade efter sig. Jag har stora krav och förväntningar på framförallt Folin och Johansson.
Nyförvärven består av 2 stora backar i 20-årige Alexis Binner och svenske landslagsmannen Ronnie Sundins son, 19-årige Anton samt lagets enda kanadick Adam Plant.

Alexis Binner (NY)

Har en bra känsla av honom, utan att egentligen veta varför. Kanske är det för att han är en storväxt back, något vi inte varit bortskämda med i VIK genom åren. Det gläder mig att se.

Niklas Folin

Hade mycket skadebekymmer förra säsongen, hoppas att han ska slippa det i år. Slipper han det så kommer han vara en av våra bästa backar, om inte den bästa. Ska tillsammans med Johansson ha mest istid. Högerskytt dessutom, extremt viktigt att ha en vass högerskjutande back i laget.

Erik Gustafsson

En viktig pusselbit i stommen men som måste höja sin lägstanivå eller åtminstone måste han snabbare komma upp i den stabilt höga defensiva nivå vi alla vet att han har. Flera år i rad nu har han börjat väldigt svagt och inte kommit igång förrän sent på säsongen. Är en väldigt nyttig spelare om han bara kan komma upp till sitt bästa spel lite snabbare.

Kim Johansson

Tog steg efter steg förra säsongen, blev bättre och bättre. Nu är det verkligen hans tur att tugga mest istid av alla backar och vara bland de bästa backarna i laget. Jag tror att han kommer klara det med bravur.

Henrik Malmström

Vet inte redigt vad jag ska tro här. När han, som inlånad, gjorde sitt intåg i VIK så var han suverän. En defensiv klippa som inte gjorde mycket fel. Sen skrev han kontrakt och försvann spelmässigt, gick inte att känna igen honom. Väldigt osynlig och inte alls lika dominant. Vi behöver ha den där inlånade Malmström tillbaka. Då blir han väldigt nyttig.

Adam Plant (NY)

Nu undrar alla varför jag har så låga förväntningar på en kanadensisk back men det är ganska enkelt. En väldigt liten back med tidigare låg poängproduktion. Det säger mig att han, pga storleken, förmodligen inte är en defensiv klippa och den låga poängskörden säger mig att han inte har några direkt offensiva kvalitéer. Här känner jag klar oro. Min gissning är att han blir den första att lämna laget.

Anton Sundin (NY)

Tror inte, trots sin storlek och en känd pappa, att det blir speciellt mycket istid för Sundin i vinter. Konkurrensen är nog för stor.

Erik Ullman

Vår blott andra högerskjutande back. Gillar Ullman skarpt. Dock var han lite väl mycket upp och ner förra säsongen och jag hoppas han kan hitta ett lite mer stabilt spel i år för hans högstanivå är redigt bra.

Forwards
Här är det ganska tydligt att VIK satsar ännu mer på amerikaner i år. Har nog mycket att göra med Darren Nowick och Trevor Mingoias succéer från förra säsongen.
Mingoia drog ju till SHL under förra säsongen (i år har han hamnat i finska KooKoo) men Nowick är kvar och han får denna gång sällskap av inte mindre än 3 nya amerikaner.
Dessa är Peter Krieger, Jake Randolph samt den förväntade stjärncentern Rob Bordson.
Förutom Nowick är Emil Alba, Jacob Bjerselius, Ken Jäger, Victor Wänghult och Victor Öhman kvar från förra säsongen. 6 riktigt bra forwards som jag tror mycket på. Väldigt glad att dessa valde att stanna.
Här har VIK sedan värvat ganska ungt, 3 stycken 20-åringar i Erik Aterius, Adrian Elefalk och Oskar Pettersson samt det 19-årige lånet Marcus Westfält. Jag har inga direkta förväntningar på någon av dessa men värt att notera är att Elefalk och Petterson är 2 av 5 högerfattade VIK-forwards. Högerfattade spelare är alltid åtråvärt så jag gissar att VIK förväntar sig att någon av dessa 2 stiger fram lite extra.
Jag har sparat VIKs bästa värvning för säsongen till sist. En spelare jag har skyhöga förväntningar på. En spelare jag förväntar mig att se i förstakedjan och som ska vara en ledande spelare.
Spelaren jag talar om är givetvis 25-årige Erik Nyström.
Ska man kolla lite på vad vi har förlorat så är det förlusten av väldigt bra defensiva forwards som oroar mest, ni vet de som sliter som djur i boxplay. Vi förlorade 3/4 ordinarie boxplay-forwards från förra säsongen. Vem ska ta dessa roller?

Emil Alba

Den ständigt leende och alltid hårt kämpande Alba kommer vara det som symboliserar hjärtat i laget. Fick delar av förra säsongen förstörd av skada men dessförinnan var han väldigt bra, räknar med att han går ut lika hårt i år.

Erik Aterius (NY)

Har inga höga förväntningar här, utan mer oro. Har hört rykten om att han drar på sig många utvisningar. Jag hoppas att så inte är fallet. Jag har även fått uppfattningen om att detta är en kille som sliter hårt hela matcherna och en spelare som publiken kommer älska. Dom kommer dock inte göra det om han spenderar större delen av tiden i utvisningsbåset.

Jacob Bjerselius

Vid det här laget vet man vad man får ifrån ”Bjersan”. En stabil center och en suverän boxplayspelare. Kommer bli extremt viktig i boxplay i och med att vi har tappat både PG och Flash.
Förväntar mig att han tar stort ansvar i framförallt den spelformen och jag tror inte han kommer göra någon besviken.

Rob Bordson (NY)

WOW! Härlig värvning sett till rutin och storlek (188 cm och 91 kg). 31 år gammal och har nästan 400 AHL-matcher på CVt. Det lovar gott och jag hoppas även på att han är vass i tekningscirkeln, något VIK har saknat. Enda frågetecknet här är väl att man är lite orolig över hans skadebenägenhet. Missade hela förra säsongen. Kommer göra succé om han får vara hel hoppas jag.

Adrian Elefalk (NY)

En av 2 20-åriga högerskyttar (den andra är Pettersson) som jag tror slåss om en plats. Den andra kommer nog få nöta mycket bänk. Jag väljer att tro lite mer på Elefalk mest för att han var så pass bra förra året att han fick testa på SHL-spel med Brynäs. Så jag hoppas han är ännu lite bättre efter en hel sommar med hård träning. Ska detta bli spelaren som får det riktiga genombrottet denna säsong?

Ken Jäger

En klar favorit hos mig, först till stor del för att han är schweizare och alla som känner mig vet att jag har en ”soft-spot” för schweiziska hockeyspelare. Men även om man bortser från det så tycker jag Jäger tar steg hela tiden och jag har en stark känsla av att det kan bli hans år i år. En stor högerskytt med massor av potential. Räknar med att han kommer leverera i vinter.

Peter Krieger (NY)

Har gjort helt okej med poäng senaste säsongerna, dock många utvisningsminuter. Behövs lite disciplin här. Är dock en kille som kommer in med vinnarskalle, då han har vunnit NCAA 2 säsonger i rad och varit en ledande spelare. Läste även att han medverkat på Tampa Bay Lightnings Utvecklings Camp, det måste ju vara lovande? Spännande kille, ser fram emot att se vad han har att bidra med.

Darren Nowick

Den härligaste förlängningen av dem alla. Tror nästan alla hade räknat bort Nowick efter hans succé i fjol. Kändes som han var given för ett äventyr i SHL men jag är ruskigt glad att han blev kvar. En riktigt bra hockeyspelare som blir galet viktig för VIKs framgångar. Han kommer bli lagets viktigaste spelare denna säsong.

Erik Nyström (NY)

Som jag skrev tidigare så tror jag detta är den bästa värvningen VIK gjorde till denna säsong. Har höga förväntningar på att han ska vara en tongivande spelare från första matchen.

Oskar Pettersson (NY)

Tror egentligen ingenting här, var förvisso med och vann J20 SM-guld med Modo förra säsongen men han står även uppskriven för 46 matcher med Modo i HA. Jag kan inte minnas att jag någonsin hört hans namn. Det kan inte vara ett bra tecken.

Jake Randolph (NY)

Kommer hit med 2 säsonger med ganska dålig plus/minus-statistik. Verkar vara mer av en framspelare än målskytt, kanske kan han leverera några smörpass till Kreiger i vinter. Har inte så höga förväntningar. Hoppas att en USA-rik omgivning kan få honom att trivas och spela bra.

Marcus Westfält (NY)

Trots SHL-erfarenhet så tror jag dessvärre inte Westfält har mycket att hämta. Känns som han kommer få svårt att ta en plats, gjorde ju inget större väsen när han var utlånad till Karlskrona förra säsongen. Karlin är ju inte heller direkt känd för att satsa på unga spelare, tänker närmast på Hedlund förra säsongen. Jag älskar ju när unga spelare kommer in och tar plats, kanske kan Westfält överraska mig. Jag hoppas på det.

Victor Wänghult

En riktig favorit hos mig. Jag hoppas han har en nivå till. När han kom in i laget under förra säsongen så kom han in med fart och fläkt vilket jag älskar att se. Jag förväntar mig att han ska vara ännu bättre denna säsong. Tror mycket på honom.

Victor Öhman

Känns som att text är överflödigt här. Alla vet vad Öhman betyder för VIK och vad VIK betyder för Öhman. Han har kommit och gått men kommer alltid ha en stor plats i alla VIK-supportrars hjärtan. Är en vass målskytt som alltid levererar bra med poäng och är en viktig del i den lilla stommen som finns kvar och som nu ska se till att det kommer folk till Plivit Arena i vinter.

Kedjor
Dags att för en stund hoppa i Karlins tränarjacka och försöka gissa hur säsongens femmor kommer formeras (i alla fall till en början).

Förstaspade: Ádám Vay
Backup: Samuel Ward

Första kedjan
Öhman - Bordson - Nyström
Johansson - Folin
Kommentar: Enda svåra valet här var om man skulle ha Nowick eller Nyström. Valde Nyström för att jag tror mycket på honom samt att jag tror vi kommer få se ett test med en hel-Amerikansk kedja (se Andra kedjan)

Andra kedjan
Randolph - Krieger - Nowick
Binner - Ullman
Kommentar: Har som sagt inga skyhöga förväntningar på de nya jänkarna men kanske kan de lyfta varandra om de spelar ihop. Tror inte detta kommer bli en stående femma under säsongen men är övertygad om att det kommer testas till en början. Ullman given här som högerskytt. Spännande ihop med amerikanar-vane Binner.

Tredje kedjan
Alba - Jäger - Wänghult
Plant - Malmström
Kommentar: Den mest spännande kedjan. Har höga förhoppningar på Jäger och Wänghult. Vi vet ju att Alba alltid sliter arslet av sig. Tror mycket på denna formation och jag hoppas verkligen att jag får se den någon gång under säsongen. Plant är stora frågetecknet här, kan mycket bli ersatt.

Fjärde kedjan
Aterius - Bjerselius - Elefalk
Sundin - Gustafsson
Kommentar: Brunkarkedja? Vi vet vad vi får av Bjersan, stabil och defensivt pålitlig. Kan han få sina kedjekamrater att dra åt samma håll kan detta bli bra. Detta backpar kommer nog inte få så mycket speltid.

Extraspelare
Pettersson - Westfält
I min värld så stod den sista platsen mellan Pettersson, Westfält och Elefalk. Då gick jag först på att det behövdes en högerskytt, då försvann Westfält och sen tror jag lite mer på Elefalk än Pettersson. Hade Westfält varit högerskytt hade jag nog valt honom.

Första Powerplay
Nyström - Bordson - Jäger
Öhman - Folin
Kommentar: 4 forwards och Folin som högerskjutande back. Tanken är att Bordson styr PP med Jäger framför mål och Öhman och Nyström som avslutare.

Andra Powerplay
Wänghult - Nowick - Alba
Johansson - Ullman
Kommentar: Nowick ska styra och ställa, Alba ska parkera framför mål och min förhoppning är att Wänghult ska stänka dit många baljor. En vänster- och en högerskytt på backen.

Första Boxplay
Bjerselius - Alba
Binner - Malmström
Kommentar: Solklar för mig. Bjersan var grym i BP förra året. Här tillsammans med slitvargen Alba och 2 stora backar. Blir inga baklängesmål med denna formation på isen.

Andra Boxplay
Kreiger - Aterius
Gustafsson - Johansson
Kommentar: Här har jag inget att komma med alls, har ingen aning om en andra boxplay-uppställning. Gissade hej-vilt. Kreiger satte jag här i brist på annat, bland annat för jag inte hittade plats för honom i powerplay. Jag hoppas lite på att Aterius är en "Flash-typ" som spelare och kanske därför passar här. Defensiva Gustafsson ihop med allround-Johansson är inte omöjligt heller.

Straffskyttar
Darren Nowick
Victor Öhman
Emil Alba
Erik Nyström
Ken Jäger
Kommentar: Lättaste gissningen hittills. Vet ju att Nowick, Öhman, Alba och Jäger ÄR bra straffskyttar. Nyström är en liten gissning men är inte så orolig för att det inte ska stämma.

Vem blir kapten?
I och med den stora spelaromsättningen så blir det ingen kontinuitet på denna punkt heller. Vi bytte ut samtliga kaptener till förra årets säsong och vi kommer få göra samma sak i år då ingen är kvar.
Min första tanke var att åldermannen Bordson med all sin rutin kanske vore ett bra val men sen började jag fundera på om man verkligen vill ha en utlänning som kapten? För allt fungerar ju lite annorlunda här i Europa än i Amerika och då tänker jag på både hur en kapten beter sig både på och av isen och även på hur kontakten med domarna kommer fungera. Så jag lutar nog lite åt att jag tycker att kaptenen borde vara svensk men att ett ”A” känns givet på Bordson. Om vi fortsätter spekulera på assisterande kaptener först så skrev jag tidigare att Nyström var en viktig värvning och att han ska leda laget. Så jag tycker att han också ska ha ett ”A”. Vem ska då vara kapten? Jag tycker detta är ett svårt val men fastnar ändå lite på Alba, mest för hur mycket energi och hjärta han utstrålar. Han är även den alltid som visar mest glädje på isen. Jag tycker att alla dessa egenskaper är viktiga egenskaper hos en kapten.

Mina kaptensval:
Kapten: Emil Alba
Assisterande Kapten: Rob Bordson
Assisterande Kapten: Erik Nyström

Tippar topp 3 i VIKs interna poängliga
1. Darren Nowick
2. Victor Öhman
3. Erik Nyström

Vad tror jag om Västerviks chanser detta år?
Här får jag bara gå på magkänsla. Det många nya spelare och det är svårt att riktigt veta hur detta ska gå. Det finns väldigt många spännande spelare och jag har verkligen en bra känsla över detta lag. Förra säsongen blev vi återigen påminda om hur viktigt det är att ha en bra målvakt för att säsongen ska bli lyckad. Där har vi det största frågetecknet känner jag. Visst att jag har en bra känsla över målvakterna men OM nu detta inte skulle funka så är det ett enormt problem. I dagens hockey är det en extra känslig position som bara måste funka bra. Jag tror att VIK tar sig till slutspel med detta lag.

Tippar HockeyAllsvenska tabellen och tar en titt på motståndarna
1. BIK Karlskoga
2. Karlskrona HK
3. Timrå IK
4. IF Björklöven
5. Västerås IK
6. Västerviks IK
7. AIK
8. MODO
9. Mora IK
10. Södertälje SK
11. HC Vita Hästen
12. Kristianstad IK
13. Tingsryds AIF
14. Almtuna IS

Här nedan går jag igenom alla lag från nr 1 (förutom Västervik, det har ni ju redan läst allt om) och väljer ut vilka jag tycker är de bästa nyförvärven, viktigaste spelaren, vem jag tror blir intern poängkung, vilka bra spelare (i mitt tycke) som lämnat lagen, vem man ska hålla ett extra öga på i vinter (kan vara allt från en som alltid levererar, till någon som varit dominant i en annan serie till en ung lovande talang). Nämner även spelare i alla lag som tidigare tagit några skär med VIK-tröjan på.

1. BIK Karlskoga
Bästa nyförvärven: Tor Immo, Tim Juel, August Gunnarsson
Viktigaste spelaren: Fredrik Forsberg
Poängkung: Fredrik Forsberg
Tyngsta tapp: Julius Persson
Håll ögonen på: Tim Juel
Kommentar: Väldigt spännande lag. Juel har dominerat bland målvakterna i HockeyEttan Norra i många år, ska bli kul att äntligen få se honom i HA. Många bra värvningar både bland forwards och backar, kommer definitivt vara med och slåss i toppen.
VIK föredettingar: Jesper Kokkonen, Dennis Fröland

2. Karlskrona HK
Bästa nyförvärv: Hugo Leufvenius
Viktigaste spelaren: Niklas Johansson
Poängkung: Hugo Leufvenius
Tyngsta tappen: Arvid Holm, Matt Carey
Håll ögonen på: Hugo Leufvenius
Kommentar: Har värvat 2 bra målvakter. Har många stora forwards och sen är jag väldigt förtjust i värvningen av Leufvenius. En spelare jag fastnade för under uttagningarna till JVM förra året, han hade gjort mängder med poäng i OHL och jag var säker på att han skulle ta en plats och ta oss med storm, dessvärre blev han en av de 2 sista som fick lämna laget innan JVM. En grym besvikelse, men det ska bli jäkligt kul att se honom i vinter, jag tror han kommer vara väldigt, väldigt bra.
VIK föredetting: Philip Rondahl

3. Timrå IK
Bästa nyförvärv(en): Jens Lööke (Jonathan Dahlén om han kommer)
Viktigaste spelaren: Jeremy Boyce, Emil Berglund (Jonathan Dahlén om han kommer)
Poängkung: Johan Lindholm (Jonathan Dahlén om han kommer)
Tyngsta tappen: Vilmos Galló, Anton Wedin (med flera, egentligen är ju alla tapp tunga jämfört med vad man får in när man precis har åkt ur SHL)
Håll ögonen på: Tim Wahlgren
Kommentar: Min gissning är ganska mycket baserad på att man får hem Dahlén. Alltid kul att se vilka spelare som stannar när laget åker ur en serie. Dessa spelare är guld värda och de kommer leda laget.
VIK föredettingar: Tim Wahlgren, Adam Ohre

4. IF Björklöven
Bästa nyförvärven: Alex Hutchings, Justin Crandall
Viktigaste spelaren: Fredrik Andersson
Poängkung: Alex Hutchings
Tyngsta tapp: Filip Cruseman
Håll ögonen på: Sebastian Selin
Kommentar: Här har vi en potentiell toppformation i HA denna säsong. Jag tror att årets radarpar i HA kommer bli Hutchings och Crandall. Lägg därefter till Fredrik Andersson i mitten och du har en extremt giftig formation!
VIK föredettingar: Fredrik Andersson, Alexander Viklund

5. Västerås IK
Bästa nyförvärven: Emil Kruse, Daniel Öhrn, Victor Hertzberg
Viktigaste spelaren: Emil Kruse
Poängkung: Victor Hertzberg
Tyngsta tappen: Samuel Ersson, Kalle Östman
Håll ögonen på: Daniel Öhrn
Kommentar: Stackars Västerås blev efter förra årets succé helt utplockade på mängder av bra spelare. Hela 6 spelare försvann till SHL bland annat. Känns på förhand inte som att de tunga tappen vägs upp av nyförvärven men tippar dem ändå högt på grund av värvningen av Kruse.
VIK föredettingar: Emil Kruse, Jimmie Jansson

6. Västerviks IK
Se allt i texten ovan

7. AIK
Bästa nyförvärv: Kim Tallberg
Viktigaste spelaren: Johannes Jönsson
Poängkung: Kim Tallberg
Tyngsta tappen: Anton Holm, Philip Broberg, Éric Castonquay, Cristian Sandberg (om han väljer att sluta, vilket han inte verkar göra)
Håll ögonen på: Fabian Ilestedt
Kommentar: Väldigt svårt att tippa AIK, i skrivandes stund har dem inte mindre än 7 try-out spelare så det är svårt att bedöma vad de kommer ha för lag när pucken släpps om några veckor.
Känns inte som att de har den där riktiga spetsen i år även om jag personligen längtar efter att se vad Tallberg kan göra i ett riktigt hockeylag. Glada nyheter för AIK är ju att dem har en hel (i alla fall för tillfället) Jönsson i målet. En av ligans allra bästa målvakter.
VIK föredetting: Oscar Drugge

8. MODO
Bästa nyförvärv: Mathias From
Viktigaste spelaren: Patrik Karlqvist
Poängkung: Patrik Karlqvist
Tyngsta tapp: Kristian Jakobsson
Håll ögonen på: Lukas Wernblom
Kommentar: Förhållandevis liten spelarrotation här vilket i sin tur betyder en stark lagstomme. Kan Karlqvist äntligen leda MODO till framgång? Kan mycket väl hamna högre upp i tabellen.
VIK föredettingar: Patrik Karlqvist, Linus Lundin

9. Mora IK
Bästa nyförvärv: Mattias Nørstebø
Viktigaste spelaren: Emil Bejmo
Poängkung: Jesper Ylivainio
Tyngsta tappen: Mathias Bromé, Kevin Gangé (med flera, egentligen är ju alla tapp tunga jämfört med vad man får in när man precis har åkt ur SHL)
Håll ögonen på: Olof Lindbom
Kommentar: Känns som att dem inte fått ihop lika bra lag som Timrå (som precis också åkte ur SHL) utan har valt att bygga på många unga. Känns inte som att dem kommer vara med och slåss om en topplacering direkt. Kul att se unga talangen Lindbom få chansen i kassen.
VIK föredetting: Oskar Svanlund

10. Södertälje SK
Bästa nyförvärven: Nick Olesen, Christopher Bengtsson
Viktigaste spelaren: Christopher Bengtsson
Poängkung: Nick Olesen
Tyngsta tappen: Sebastian Dyk, Nikolai Meier
Håll ögonen på: Christopher Bengtsson
Kommentar: Tappat många bra spelare och truppen ser bara blek ut. Tror inte att återföreningen av bröderna Bengtsson eller spetsvärvningen Olesen kan få någon ordning på detta lag. Kommer missa slutspel.
VIK föredetting: Sebastian Bengtsson

11. HC Vita Hästen
Bästa nyförvärven: Patrik Blomberg, Simon Fernholm
Viktigaste spelaren: Marcus Eriksson
Poängkung: Marcus Eriksson
Tyngsta tapp: Mattias Kalin
Håll ögonen på: Oliver Nordberg
Kommentar: Tycker de har ett lite bättre lag än förra året men kommer inte nå slutspel. Jag tror inte heller de kommer vara så nära det undre strecket. Dock skall tilläggas att jag först hade tänkt tippa dem under strecket när det stod klart att de hade förlängt med HA’s ”Svarte-Petter” Christopher Fish. Han har de 3 senaste säsongerna spelat negativt kval med 3 olika klubbar. Det gör nog ett gäng Hästen-fanz oroliga.
VIK föredettingar: Christopher Fish, Patrick Blomberg, Jens Holmström, Jacob Spångberg

12. Kristianstad IK
Bästa nyförvärven: Kalle Miketinac, Dennis Svensson
Viktigaste spelaren: Fredrik Hansson
Poängkung: Kalle Miketinac
Tyngsta tapp: Victor Löfstedt
Håll ögonen på: Fredrik Lindblom
Kommentar: Första året för ett nytt lag i HA brukar ju alltid gå bra. Dock tror jag inte att Kristianstad tar sig högre upp än såhär men tror nog att de kan undvika de 2 nedersta platserna.
Kommer väl ångra att jag skriver detta men kan inte rå för att jag tycker det ska bli kul att se ”Kälken” i PTH igen. För er som inte vet så är ”Kälken” Fredrik Lindblom och han spelade i VIK det året som vi startade RBF. Av någon anledning är detta en spelare man minns och som betydde mycket för oss som då var i klacken. Alltid älskad, aldrig glömd passar väl ganska bra. Unnar honom verkligen att få spela i HA.
Kan väl även lägga till att jag hoppas att Kristianstads supportrar skärper till sig lite nu när de spelar i HA så vi slipper fler dumheter från deras sida.
VIK föredettingar: Fredrik Lindblom, Tony Pappila

13. Tingsryds AIF
Bästa nyförvärv: Felix Olsson
Viktigaste spelaren: Filip Owesson
Poängkung: Felix Olsson
Tyngsta tappen: Kim Tallberg, Filip Ahl
Håll ögonen på: Ludvig Elvenes
Kommentar: Väldigt intetsägande lag på pappret, tror de får ett tufft år.
VIK föredettingar: Inga

14. Almtuna IS
Bästa nyförvärv: Villiam Haag
Viktigaste spelaren: Tony Mårtensson
Poängkung: Tony Mårtensson
Tyngsta tapp: Victor Rollin Carlsson
Håll ögonen på: Tobias Liljendahl
Kommentar: Är endast med i HA för att Pantern gick i KK. Man lider dock lite med Almtuna eftersom det var ett beslut som kom sent, vilket resulterade i att de missade chansen att slåss om de bästa spelarna då de fick vänta och se vilken division som dem skulle spela i. Tror dem kommer vara cementerande i botten, trots att Mårtensson stannade.
De lade dock vantarna på målvaktslånet Jesper Eliasson från Växjö. Talangen som först ryktades vara på väg till VIK. Nu återstår det ju att se vem som kommer vara bäst i vinter, Vay eller Eliasson? Gjorde Georgsson rätt val?
VIK föredetting: Carl Åsell (om han får kontrakt efter sin try-out)

Tippar topp 5 i totala poängligan i HA
1. Patrik Karlqvist (MODO)
2. Hugo Leufvenius (KHK)
3. Fredrik Forsberg (BIK)
4. Alex Hutchings (IFB)
5. Darren Nowick (VIK)
Bubblare: Kim Tallberg, Tony Mårtensson, Jonathan Dahlén (om han kommer)


Nu sitter jag bara här och räknar timmar och minuter tills VIKs officiella ispremiär imorgon klockan 18.00. Längtar som tusan. Vi ses väl där?

Gilla & DelaKommentarer

Mycket trevlig läsning Ska bli en förbannat spännande säsong Å ett mycket intressant ispass ikväll

Skrivet av Peter , 2019-08-7 16:26


Kommentera

Din kommentar kommer att granskas och godkännas av mig innan den publiceras