En ny början

itt i detta tropiska Sverige tar jag och sätter mig en stund och drömmer mig bort till en vinter fylld med ishockey. Jag ser fram emot en vinter med ett helt nytt Västerviks IK fast längtar mest till måndag den 6:e då det äntligen är ispremiär för laget. Jag kommer som alltid vara på plats. Det ska bli häftigt, många nya ansikten och nummer att lära sig.
Jag har följt VIK slaviskt sen 2010, jag har sett spelare komma och gå men sedan 2013/14 så har det funnits en stomme vi Västerviks IK, en stomme som jag tidigare sagt är en stor del i VIKs framgångar. Jag står fast vid detta, tror det är extremt viktigt för lagsammanhållning och därmed framgång.
Det har varit en stomme som man hittat stabilitet och hjärta i och något som gjort att publiken känner igen sitt VIK. Stommen jag talar om är Emil Georgsson, Joakim Hedblad, Joakim Englund, Pierre Gustavsson och till viss del Simon Mitman och Ludvig Engsund. På senare tid kom även Dan Pettersson och Erik Gustafsson till.
Som supporter har jag alltid känt en trygghet och en tilltro att denna stomme spred ett sånt lugn och sån styrka inom truppen att vi alltid skulle resa oss oavsett hur svår sits laget än hamnade i.
Dom har alltid levererat. Nu finns det bara 2 av dessa herrar kvar, så frågan jag ställer mig är; vad händer nu?

Andra säsongen i HockeyAllsvenskan för Västerviks IK blev tuff, väldigt tuff men som så många gånger förr så dök han upp, våran eviga messias, Mattias Karlin. Han steg in i båset mitt under kvalserien och såg till att klubben i hans hjärta blev kvar i HockeyAllsvenskan och jag kan inte hjälpa att tänka på att allt i världen händer av en anledning. Jag menar, Karlin får helt otippat sparken från sitt SHL-uppdrag i Mora, går arbetslös samtidigt som nya tränaren Roger Forsberg har det kämpigt i Västervik, framförallt i kvalserien. Så många om och men fram och tillbaka men i slutänden är han tillbaka där han hör hemma, i hemmabåset i PTH med Västerviks IKs fina emblem på tröjan och räddar dagen, än en gång. Är inte det ödet så säg.
Det skulle visa sig att det skulle komma mera, mycket mera. Ryktet om att Karlin skulle bli kvar i Västervik hade gått under hela kvalserien och det var en stor snackis, en dröm, men man vågade inte redigt tro på det.
Inför sista betydelselösa matchen i kvalserien mot Västerås upplevde jag ett av mina allra starkaste
händelser i Plivit Trade Hallen(PTH). Det började med avtackningen av våran sportchef Tomas Lind som betytt mer för klubben Västerviks IK än vad jag kan beskriva då hans karriär inom laget började långt innan jag föddes så det överlåter jag till någon som kan hans historia bättre. Jag kan bara i all enkelhet säga tack, tack för allt. Tack för att din kärlek för klubben tog oss såhär långt.
Avtackningen följdes sedan av att spelaren Emil Georgsson valdes till ny sportchef och sen kom det vi alla väntat på. Jublet som dånade i PTH den kvällen har jag inte hört sen VIK avancerade till HockeyAllsvenskan. Mattias Karlin knallar fram över isen och skriver på kontraktet, där och då på isen. Jag får än i dag gåshud när jag tänker på det. Jublet blev ännu högra och min gåshud än intensivare då det via högtalarna dånar ut att han skrivit på för 2 år. Surrealistiskt men underbart.


Just där och då, trots att man anade att vi skulle förlora större delen av vårat lag (Vi förlorade tillslut 77% av laget) till nästkommande säsong så spred sig ett lugn inom mig. Jag tror att många hade samma känsla när man gick hem från PTH den aprilkvällen. Frälsaren var tillbaka för att etablera Västerviks IK som ett Hockeyallsvenskt lag och trots att vi skulle få se ett helt nytt VIK så kändes allt lugnt. Så mycket litar jag på Mattias Karlin, så mycket litar Västervik som stad på Mattias Karlin.

Där sätter jag en punkt för den jobbiga, svåra säsongen 2017/18 i Hockeyallsvenskan och blickar framåt mot vad som komma skall, säsongen 2018/2019.

Det är oundvikligt att ett lag förr eller senare måste rensa ut och börja om och nu är den dagen här för Västerviks IK. 17 av 22 spelare lämnade och kvar stod endast Viktor Östlund, Andreas Frisk, Erik Gustafsson, Emil Wahlberg samt Pierre Gustavsson. Stommen jag tidigare nämnde är som bortblåst.

Västervik hade förra säsongen spelare i tuppen som totalt spelat 2 659 matcher i Västervikströjan, i år är den siffran nere på 638. Det säger ganska mycket.
De spelare som stannade kvar kommer få den delikata uppgiften att försöka bilda en ny stomme, en stomme med framförallt Pierre Gustavsson och Erik Gustafsson i spetsen.
Jag har full tillit till att alla spelare som är kvar kommer visa de nytillkomna vad det innebär att spela med hjärtat och att spela för Västerviks IK. För som jag sagt tidigare, jag tror en stomme är väldigt viktigt och något man kan komma långt med.

Nu tänker jag gå igenom det nya laget, en position i taget där jag kommer ge dom + som visar hur stora förväntningar jag har på var spelare(skala 1-5) samt avsluta med hur jag tror femmorna kommer se ut. För första gången på 5 säsonger väljer VIK att ha flertalet transatlanter i truppen. 5 stycken till antalet och mig veterligen är det nog rekord, utöver dessa även en till utlänning i en spännande ung tjeck.
Jag är positiv och förväntansfull och hoppas att värvningarna ska betala sig, men historiskt sett har transatlanter i VIK inte levererat. Det finns givetvis undantag som b.la. Ellingson, Davis och Beckett men många gånger har det varit flopp. Vi får hoppas på lite mer ”tur” denna gång.

Målvakter
Känns på förhand lite ovisst om vem som kommer få förstaspaden. Min gissning är att dom kommer dela på det under större delen av grundserien. Två stora unga målvakter med framtiden för sig.
Det är faktiskt så att dom är storleksmässigt inom top4 i hela laget.
Viktor ”Osten” Östlund
Osten överraskade mig väldigt mycket förra året och han visade verkligen att han är bra målvakt på denna nivå. Fick inte spela mycket i kvalserien då man valde att köra med det mer rutinerade valet i Fransson då och det är ju inget man kan klaga på då det slutade väl men jag har stor tro på att Osten hade gjort det riktigt bra också. Kan mycket väl få sitt stora genombrott i år.

Emil Kruse (NY)
Efter att ha sett Kruse som backup i BIK för nått år sedan fullständigt stänga igen matcher mot oss så skulle jag egentligen jubla högt men skadebekymmer förra ställer små frågetecken, blev blott 12 matcher (Förvisso var 11 av dom i SHL).
Han har inte heller haft någon säsong där han spelat mycket matcher senaste åren (mest var 21 st i BIK för 3 år sen). Kan kanske vara pga att hans konkurrent i laget varit så mycket bättre och därför har han fått mindre speltid.
Lite såna tankar snurrar i mitt huvud men sen har jag samtidigt sett hur bra han kan vara så jag känner mig hoppfull för att det kommer bli ett bra målvaktspar även om jag kanske håller ett litet plus för Osten.

Backar
Niklas Folin (NY)
Högerskjutande Folin, vars äldre bror Christian håller till i NHL och LA Kings, är någon jag räknar med kommer få en massa speltid, framförallt i defensiva situationer. Ett redigt ankare och given i boxplay.

Andreas Frisk
5 +, såklart för backgeneralen Frisk. Kommer få minst lika mycket speltid kommande säsong (hade näst mest speltid i hela ligan förra säsongen). Kommer inte göra någon besviken och vara lika stabil som alltid. I mina ögon är han given Kapten i VIK kommande säsong.

Erik Gustafsson
Erik har varit här så länge nu att man vet vad man får av honom. Kommer inte vara någon flashig dragning eller något rungade slagskott från blå utan han är en spelare som kommer till jobbet varje dag, ger alltid 100%, gör få misstag och kommer vara en defensivt viktig kugge i laget.

Kim Johansson (NY)
Har inte så mycket förväntningar här. Unge Kim var här på lån förra säsongen utan att imponera på mig. Han får mer än gärna motbevisa mig.
Kevin Schulze (NY)
Stora utropstecknet på backsidan? Det hoppas jag i varje fall och det är därför han har värvats in. Han ska vara VIKs bästa back nästa säsong. Är väldigt nyfiken på denna spelare.

Erik Ullman (NY)
Kommer nog få spela ganska mycket pga att han är en av 2 rightbackar kommande säsong och det kommer sätta lite press på honom. Vet inte redigt vad jag ska förvänta mig här. Hoppas han överraskar.

Emil Wahlberg
Offensivt skicklig spelare som inte redigt visade vad han kunde förra säsongen. Förväntar mig mer offensivt av ”kissemissen”. Får han bara chansen i t.ex. powerplay så kan vi få se många mål från denna sniperback.

Johan Svensson
En spelare från vårat alldeles egna J20. Galet kul att få skriva dom orden. Tänker inte ha så höga förväntningar då han gissningsvis inte kommer få överdrivet mycket speltid men jag hoppas att han får chansen att visa Västervikspubliken vilken fantastiskt bra hockeyspelare han är.
Har följt honom många år i J20 där han varit dominant.

Forwards
1 forward kvar sen förra året. 1 (!). Vilket givetvis gör det väldigt svårt att sia om men jag ska göra ett försök.
Emil Alba (NY)
En av få stora spelare i det lilla (till storlek) lagbygget. Har inga större förväntningar här delvis för att jag under hans 2 år i MODO knappt lagt märke till honom när jag sett MODO spela. Kanske han är en sådan som gör ett bra jobb i det tysta, jag får hoppas på det.

Jacob Bjerselius (NY)
Jag hade först en liten tanke på att ha en ungdomskedja med just Bjerselius, Suchý och Hedlund men när det stod klart att jag var tvungen att peta en spelare då vi har 13 forwards så blev tyvärr Bjerselius utanför. Alla vet nog vid det här laget att jag älskar juniorer så jag hoppas han får chansen och slår mig fingrarna.

Gabriel Desjardins (NY)
Fixstjärna #1. Efternamnet bara sjunger hockeystjärna och för mina tankar tillbaka till den gamla storstjärnebacken Eric Desjardins som på den tiden spelade i NHL-laget Flyers. Dessvärre verkar dessa 2 inte vara släkt men jag tror fortfarande mycket på denna spelare.

Pierre ”PG” Gustavsson
Behöver jag ens skriva något här? Västerviks speedkula. En spelare man kan räkna med alla dagar i veckan, alltid fullt ös. Massa hjärta, offervilja och en skicklig defensiv center. Ovärderlig i boxplay.
Jag ser gärna att Karlin ger PG ett A på tröjan kommande säsong.

Mikael Hedlund (NY)
En av många juniorer i årets trupp. Fostrad i Färjestad och här är en kille jag vill lyfta ett extra finger för. Tror han kan vara en sån här spelare som Karlin får ut allt av och som får sitt verkliga genombrott (likt det Karlin fick ut av Patrik Karlqvist och Joakim Thelin) Spännande kille!

Jens Holmström (NY)
Lite samma visa här som med Alba. En spelare som gått under min radar trots att han kom från ärkerivalen Troja/Ljungby. Lät väldigt motiverad under försäsongs-intervjun och jag fullkomligt älskar hur han sa att han avskydde RBFs måltuta när han spelade mot oss innan! Äntligen får man höra sanningen om att tutan tjänat en del av sitt syfte. Har inga större förväntningar här.

Kellen Jones (NY)
Fixstjärna #2. Jones ihop med Desjardins tror jag kommer bli årets radarpar. Stora förväntningar även på denna kille. Ska bli kul att se vad han går för.

Alexander Lindqvist Hansen (NY)
Nu kanske många rycker till när jag satt 5 + på denna spelare?
Det var givet i mina ögon. Jag har många gånger stått på läktaren när VIK spelat mot Troja/Ljungby och blivit irriterad på denna jobbigare spelare som jagade skiten ur våra spelare. Detta är en spelare, likt PG, som har full fart, 100% inställning och som jag är övertygad om att publiken kommer älska. Kommer att bli en väldigt viktig spelare. Här tror jag att Karlin sätter sitt andra A.

Trevor Mingoia (NY)
En av endast 2 högerskyttar på forwardsidan, båda transatlanter. Jag gav den ena 3 + och den andra 4. Mingoia är den av högerskyttarna jag tror mest på. Har ingen direkt anledning förutom att Mingoia är lite större vilket jag tror är fördelaktigt. Känner att det är hugget som stucket här. Gick bara på magkänsla. Tror båda 2 kan göra det helt okey.

Darren Nowick (NY)
Den andra högerskjutande forwarden. Kan mycket väl bli han som sticker ut men jag gick på magkänslan och då blev det Mingoia. Framtiden får utvisa detta.

Jonathan Rodensjö (NY)
Har redan haft på sig den vackra VIK-tröjan under 2 matcher förrförra säsongen. Ung lovande spelare som likt Hedlund kan bli den spelare som får sitt genombrott i år.

Philip Rondahl (NY)
Största spelare i laget med sina 191 cm och 92 kilo. Har 2 poängmässigt hyffsade säsonger bakom sig i Norge och Schweiz. Jag ser att hans stora syfte i laget bör vara att stå framför mål, skymma och styra in lite puckar. Utnyttja sin storlek. Jag tror han blir viktig under säsongen.

Filip Suchý (NY)
Tjeckisk juniorlandslagsspelare förrförra året. 20-åringen öste in poäng i USHL (bästa juniorligan i USA) förra säsongen och tanken är att han ska fortsätta här. Ruskigt spännande värvning och jag tror mycket på honom men har en känsla av att han antingen kommer bli succé eller flopp. Hans stora nackdel är att han är lagets minsta spelare, blott 173 cm och 76 kilo. Kan han vända det till sin fördel? Det måste han, annars kommer han bli årets flopp.

Mina femmor
Målvakter: Viktor Östlund (Emil Kruse)

K. Shulze - N. Folin
G. Desjardins - K. Jones – T. Mingoia
”Stjärnbacken” Shulze ihop med den jag tror blir defensivspecialisten Folin. En vänsterskytt och en högerskytt.
Kommentar: Känns ganska givet att det kommer bli en transatlantisk femma. Fixstjärnorna Desjardins och Jones givna ihop med en högerskytt i Mingoia.

A. Frisk - E. Ullman
M. Hedlund - F. Suchý - D. Nowick
Kommentar: Frisk fick tyvärr inte plats i första då jag ville ha en högerskytt ihop med Shulze.
Kör på Ullman här endast för att jag tror att dom vill ha en högerskytt och en vänsterskytt andra backpar, annars hade jag nog haft Wahlberg här istället. Ungdomslöftena Hedlund och Suchý ihop med en högerskytt I Nowick känns redigt bra.

E. Gustafsson - E. Wahlberg
A. Lindqvist Hansen - P. Gustavsson - J. Holmström
Kommentar: Defensiva Gustafsson med offensiva Wahlberg, känns som välbalanserat. Gnuggarfemman med speedkulorna PG och Hansen i spetsen. Har enbart Holmström här då han spelat med Hansen tidigare.

K. Johansson - J. Svensson
P. Rondahl - J. Rodensjö - E. Alba
Detta unga backpar får nog dessvärre nöja sig med enstaka inhopp, hoppas givetvis på mycket speltid för vår egen talang Svensson dock.
Detta blir en rätt stor tung femma med lagets 2 största utespelare i Rondahl och Alba, fast ändå med en hel del offensiva kvalitéer. Kan bli jobbiga att möta.

Trettonde forward: J. Bjerselius

Power Play
K. Schulze - T. Mingoia
G. Desjardins - K. Jones - P. Rondahl
Kommentar: Schulze och 4 forwards. Högerskytten Mingoia på blå och Rondahl framför mål. Desjardins styr spelet och Jones gör målen.

A. Frisk - D. Nowick
M. Hedlund - F. Suchý - E. Alba
Kommentar: Frisk och 4 forwards även här. Egentligen precis samma tanke här med högerskjutande forward på blå i Nowick och sen Alba framför mål.

Boxplay
K. Schulze - N. Folin
P. Gustavsson - A. Lindqvist Hansen
Kommentar: Defensiva Folin, PG och Hansen känns så givna, sen tror jag Schulze får spela hela tiden så han lär spela även här.

A. Frisk - E. Gustafsson
G. Desjardins - J. Rodensjö
Kommentar: Backparet givet. Frisk spelar jämt, det vet vi och Gustafsson är defensivt skicklig.
Desjardins har nyligen fått pris som defensiv forward så han lär testas här, andra forwardsplatsen är helt öppen. Det var nästan så att jag gjorde en slantsingling.

Slutord
Är så jäkla förväntansfull. Full av längtan. Finns dock många frågor som jag bara längtar efter skall besvaras. Kan Karlin göra det igen? Kan han ta ett helt nytt lag och skapa den berömda Karlin-magin? Vem blir den stora succé-värvningen? Vem floppar? Kommer publiken tillbaka denna säsong?
Kan sitta här och skriva frågor hur länge som helst. Kan det inte bara börja nu.

Det är inte svårt att undgå ytterst liten tendens självgodhet hos legendaren Emil Georgssons i hans nya jobb som sportchef. 3 av 22 spelare(13%) i truppen heter nämligen Emil ;)

Gilla & DelaKommentarer

Det finns inga kommentarer


Kommentera

Din kommentar kommer att granskas och godkännas av mig innan den publiceras