Min preliminära OS-trupp

u är det bara 36 dagar, 18 timmar och 5 minuter dagar kvar till OS i Sotji!

När jag nu sitter och följer småkronorna på sin framfart i JVM så kan man inte hjälpa att börja fundera fram mot 2014 största höjdpunkt, hockeyturneringen i OS!

OS-truppen är inte spikad och överallt kan man läsa olika gissningar om vilket lag man tror att Mårts kommer ställa på isen i Sotji och jag ska väl inte vara sämre.

Här presenterar jag mitt preliminära Tre Kronor som ska ta tillbaka OS-guldet i februari!


Givetvis ska jag förklara mina val och tankar.
Det funkar ju så att Sverige redan på förhand har valt ut 64 spelare i en preliminär OS-trupp och det är bara av dessa 64 man får välja ut 25 spelare som får representera Sverige i Sotji. Läs hela listan här!

Målvakter


 • Henrik Lundqvist, New York Rangers

 • Jonas "Monstret" Gustavsson, Detroit Red Wings

 • Robin Lehner, Ottawa SenatorsFör de allra flesta är Lundqvist en given förstaspade i Tre Kronor, med all rätt, han är nog Sveriges bästa målvakt genom alla tider.
Dock är jag inte helt 100% på att han kommer vara given förstakeeper i Sotji.
Lundqvist har, jämfört med de senaste säsongerna, haft en rent av medioker säsong och har endast en vinstprocent på 39% och räddningsprocent på 90.6% medans Monstret har vinstprocent 68% och räddningsprocent 91.4%. Visst att statistik inte är allt, det beror givetvis mycket på laget också men jag känner ju att detta måste ha påverkat Lundqvist självförtroende väldigt negativt samtidigt som det är precis tvärt om för Monstret. Lundqvist har förvisso stått nästan dubbelt så många matcher så här har Mårts verkligen något att fundera över.
Detta är ju dock ett ganska skönt problem att vi faktiskt har många bra målvakter att välja mellan.
Min tredjemålvakt får kanske några att höja på ögonbrynen men det är faktiskt så att ynglingen Lehner har haft en riktigt bra säsong och har faktiskt bättre räddningsprocent än både Lundqvist och Monstret. Det är en anledning att jag tycker att han ska vara med, en annan är att jag gillar när man låter unga, nya spelare få vara med och känna på hur det är att spela en stor turnering och jag tycker verkligen att Lehner har förtjänat det.
Jag tror han är ett stort framtidsnamn inom svensk hockey!

Det är 3 målvakter till som skulle vara fint att ha med. Först och främst Viktor Fasth i Ducks men han är precis nyopererad och är inte aktuell för OS-spel, tyvärr. Annars är han given i mina ögon.
En annan är Buffalos Jhonas Enroth, målvakten (muren) som tog oss till VM-guld på hemmaplan i Maj. Han visade verkligen att han kan vara bäst när det gäller. Dock är jag lite tveksam på hans självförtroende också då han spelar i det för närvarande sämsta laget i hela NHL.
Den sista är Vancouvers Eddie Läck. Han är den statistiskt sett bästa svenska målvakten i NHL just nu men anledningen till att han inte är bland mina 3 val är för att han tyvärr inte anmäld i den preliminära OS-truppen.

Backar

 • Erik Karlsson, Ottawa Senators

 • Oliver Ekman-Larsson, Phoenix Coyotes

 • Niklas Kronwall, Detroit Red Wings

 • Jonathan Ericsson, Detroit Red Wings

 • Johnny Oduya, Chicago Blackhawks

 • Niklas Hjalmarsson, Chicago Blackhawks

 • Staffan Kronwall, Lokomotiv Yaroslavl(KHL)

 • Jonas Brodin, Minnesota WildGanska självklara val, backparen är som följer: Karlsson-Larsson, N.Kronwall-Ericsson, Oduya-Hjalmarsson, S.Kronwall-Brodin.
Det som det har diskuterats mest om är ju vem som skulle spela med Karlsson, mitt val föll på Ekman-Larsson som har en kanonsäsong i Phoenix. Följande två backpar är spelare som är vana att spela ihop i klubblagen och borde vara givna tillsammans. Säkra kort säger jag.
Det fjärde backparet däremot kanske folk undrar lite över. Anledningen till att jag vill ha med S.Kronwall är densamma som varför jag funderade över målvakten Enroth. Kronwall gjorde ett suveränt hemma-VM i våras och därför tycker jag han ska få en plats till OS. Det är han värd!
Brodin är kanske för många ett nytt namn i sammanhanget men han gör en riktigt stabil säsong i NHL såhär långt. Sin bästa säsong i karriären skulle jag vilja påstå. Vore fenomenalt kul att se honom i OS. Jag håller tummarna för att Mårts har sett det som hela hockeyvärlden har sett.

Dom som står och knackar på dörren då? Jag har 2 namn som jag funderade på. Den första, som jag annars hade sett som given, är rookien Hampus Lindholm i Ducks.
Vilken säsong han gör! Riktigt bra i +/- statistiken och snittar nästan 20 minuters speltid per match och då är han rookie!? Mäkta imponerande! Tyvärr var inte han heller med i den preliminära OS-truppen.
Den andra som mycket väl kan ta en plats är Torontos Carl Gunnarsson. Anledningen till att jag vill ha med honom är för att han är en riktigt stark defensiv back och det kan vara bra att ha. Han tacklas mycket och han täcker en jävla massa skott, en sån spelare vill väl alla ha i sitt lag.
En annan defensivt bra spelare, som även gjort en hel del poäng i år är Tampas Victor Hedman. Kan också ta en plats.

Forwards

 • Daniel Sedin, Vancouver Canucks

 • Henrik Sedin, Vancouver Canucks

 • Alexander Steen, St. Louis Blues

 • Loui Eriksson, Boston Bruins

 • Nicklas Bäckström, Washington Capitals

 • Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings

 • Johan Franzén, Detroit Red Wings

 • Marcus Krüger, Chicago Blackhawks

 • Patric Hörnqvist, St. Louis Blues

 • Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche

 • Marcus Johansson, Washington Capitals

 • Carl Hagelin, New York Rangers

 • Mikael Backlund, Calgary Flames

 • Jakob Silfverberg, Anaheim DucksJa, femmorna ser ni på bilden. Om vi börjar med första. Den är enklast. Den är ganska given, tvillingarna Sedin ska ju spela ihop och varför inte med NHLs hetaste svensk i Alexander Steen. Han ligger 2:a i NHLs målliga med 24 mål på 35 matcher. Den här femman kommer att leverera. Livsfarlig!
Andra femman har ett frågetecken, hittar Eriksson tillbaka till sin form han hade innan hjärnskakningen. Han har missat rätt många matcher men om han är tillbaka och i form är han given i laget. Jag valde honom ihop med Bäckström och lagkaptenen(förutsätter jag) Zetterberg. Här är det ju Eriksson som i så fall ska stå för målproduktionen och med sig har han 2 spelare som vet hur man lägger den där avgörande passningen.
Tredjefemman är den lite mer grovjobbande men kan även vara farlig framåt med Franzén framför mål och rightskytten Hörnqvists farliga skott. Kan bli spännande! Krüger är med i det här laget för att han är kung i boxplay och det måste funka om man ska vinna OS-guld.
I den fjärde femman handlar allt om fart, 3 killar som verkligen är snabba på rören. Förväntar mig fart och fläkt här och på så vis skapa målchanser.
Dom 2 sista är extraforwards, Backlund valde jag för sina defensiva kvalitéer och Silfverberg har ett livsfarligt skott. Silfverberg är även rightskytt vilket vi har lite ont om i Tre Kronor, det är ytterligare en anledning till att jag tog med honom.

Vilka kom inte med då? Jag tycker nog att Daniel Alfredsson, trots att han fortfarande är en bra spelare, har gjort sitt i Tre Kronor och bör ge plats åt nya spelare.
Finns några andra nya unga spelare som gjort bra ifrån sig i år men dom får nog vänta lite på sin chans, dom tar ingen plats i min trupp.


Ja det här är som sagt vad jag tycker. Det ska bli väldigt spännande och se vilka Mårts väljer ut för att återerövra OS-guldet!

Med detta önskar jag eder alla ett riktigt gott 2014

Gilla & DelaKommentarer

Det finns inga kommentarer


Kommentera

Din kommentar kommer att granskas och godkännas av mig innan den publiceras