Hockeyn tar aldrig semester!

ockeyunderhållning mitt i all julstress!

När alla människor runt om i vårt avlånga land stressar som mest inför julen så gavs det ett fint tillfälle att slå sig ner, stressa av lite och njuta lite av fin ishockey!

För 3 dagar sedan avslutades del 3 av Euro Hockey Tour genom att turneringen Channel One Cup gick av stapeln i vinters OS-stad Sotji, Ryssland.

Tre Kronor kom till start i denna turnering med ett relativt nytt lag som på pappret inte såg mycket ut för världen och där egentligen ingen är aktuell för vinterns OS-trupp. Sverige ställdes då som vanligt mot Ryssland, Tjeckien och Finland, lag som till skillnad från Sverige har en relativt stor del av sina OS-trupper tillgängliga då dom har flera spelare i KHL som platsar i OS-truppen.
Inte minst Ryssland som har ett lag som får benen att darra vid blotta anblicken av laguppställningen, med stjärnor som Kovalchuk, Radulov, Nikulin och Perezhogin för att bara välja dom största.

Tre Kronor ställdes mot denna Ryska björn i öppningsmatchen. En tillställning som blev mycket jämnare än vad folk på förhand trott, jag såg tyvärr inte hela matchen men av det jag såg samt genom att bara titta på resultatet så gjorde Tre Kronor en riktigt bra match!
Förlorade endast med uddamålet då Ryssland satt segerpucken då det endast återstod 2 minuter av matchen, efter att Linus Ullmark i Sveriges kasse gjorde sitt enda misstag under matchen då han missade att stöta bort pucken med sin målvaktsklubba.
Efter detta var dock Tre Kronor aldrig riktigt nära att reducera men en klart godkänd insats mot, på förhand, storfavoriten Ryssland. Som förövrigt inte tog fler poäng i turneringen efter denna vinst, en rejäl flopp för detta stjärnlag!

I andra rundan stod Tjeckien för motståndet och jag vet inte om det var Tjeckien som hade ett dåligt dag eller om det var Sverige som gjorde dom så dåliga, för att Tjeckien hade verkligen inte något att säga till om, spelmässigt, i denna match.
Trots detta så vinner Tjeckien efter straffar.
Det var länge sedan jag såg ett svenskt landslag ha så mycket puck och så mycket tid i anfallszon som dom hade i denna match, man bara satt och njöt.
Fram tills att man insåg att Sverige inte kan få in puckarna i mål.
Det var bara ett lag på isen i 55 min innan Tjeckien hade lite anfallsspel mot slutet.
Den avgörande faktorn var att mitt under Sverigepress i anfallszon så gjorde Tjeckien som dom alltid gör, som dom alltid gjort i alla år och alltid kommer att göra. Dom kontrar in en reducering i mitten av tredje perioden. Ett snyggt mål som uppkommer efter att Sverige tappar puck och den tjeckiske backen slår en lång passning upp till offensiva blålinjen dit en tjeck rusat så fort Sverige tappat pucken. Ett distinkt handledsskott fullbordar ett fint ishockeymål. Efter detta tar sedan Tjeckien sakteliga över matchen utan att få in någon segerpuck.
Oavgjort är inte godkänt, detta var Sveriges match och vi skulle ha vunnit!
Matchen går till straffar där jag tycker att Sveriges målvakt för dagen, Skellefteås Henrik Karlsson, får ta på sig förlusten. Han släpper in 2 identiska mål, stenhårda handledsskott i första krysset. Anledningen till att jag ger honom skulden är för att jag tycker att han inte kommer ur kassen och möter skytten utan står väldigt långt in i målet. Visst att man släpper ett sånt mål men när man 2 minuter senare gör exakt samma sak, då har man inte lärt sig sin läxa!
Fast det hela världen kommer att minnas från denna straffläggning är ändå Linus Klaséns underbara straff! Jag har läst krönikor där det talas om att denna straff var snyggare än Peter "Foppa" Forsbergs oförglömliga OS-guld-straff från Lillehammer 1994.
Jag vågar inte uttala mig om vilken som är snyggast, döm själva. Båda straffarna tillhör hur eller hur dom snyggaste straffmålen i Tre Kronors historia.Turneringen avslutas sedan med en avslagen match om andraplatsen mellan Sverige och Finland då Tjeckien redan slagit Ryssland och vunnit turneringen obesegrade.
Matchen finns inte mycket att säga om, Sverige gör en helt okey match som Finland dock vinner efter att ha gjort 4-2 i öppen kasse.

Bra och Dåligt
Sverige kommer alltså toksist i turneringen men en ynka pinne och tre förluter och det är verkligen inte godkänt.
Denna turnering speglar verkligen ishockey, det handlar inte om att vara bäst i matcherna utan det handlar om vilket lag som har gjort mest mål när slutsignalen går. Det gjorde inte Sverige.
Sverige gjorde 2 riktigt bra matcher mot Ryssland och Tjeckien men lyckades inte vinna dom. Ineffektivitet är det första ord som kommer till tanken.
Det är ett problem som Sverige verkligen måste jobba på för att vinna sådana här turneringen framöver.

Är jag orolig inför OS?
Inte alls, ineffektivitet är inget vi lär behöva oroa oss för nästa gång vi ser Tre Kronor spela i Sotji. Vi har flera killar som vet hur man sätter pucken i mål där borta i NHL, t.ex. målsprutan Alexander Steen som ligger 2:a i målligan med 24 mål på 35 matcher.

Finns det någon i detta landslag som passar i OS-truppen
Rent instinktivt är svaret; Nej. Jag tror vi har tillräckligt många olika spelartyper i Nordamerika så vi kan få ihop en riktigt bra ishockeylag. Trots att jag säger detta så skulle jag vilja se båda Staffan Kronwall (pga. fenomenal insats under förra VM) och Linus Klasén (en trollgubbe som kan vända en match på egen hand) i OS.
Fast om man ser på hur det brukar se ut och hur Mårts brukar välja sitt lag så lutar det väl åt att om det är någon från detta lag som kommer ta en OS-plats så är det Joel Lundqvist eller Niklas Persson men detta är det bara Mårts som vet.

Gilla & DelaKommentarer

Det finns inga kommentarer


Kommentera

Din kommentar kommer att granskas och godkännas av mig innan den publiceras